Wat als vrouwen en meisjes dezelfde kansen krijgen als mannen? Wat als vrouwen geen uren meer hoeven lopen voor drinkwater? Wat als meisjes ook op school toegang hebben tot een veilig toilet?
In landen als Afrika en Azië is de toegang tot basisvoorzieningen als veilig water en toiletten nog verre van vanzelfsprekend. Vooral meisjes en vrouwen zijn hier de dupe van.
Vrouwen zijn vaak verantwoordelijk voor het halen van water. Wereldwijd besteden vrouwen en meisjes hier dagelijks naar schatting 200 miljoen uur aan. In die tijd kunnen zij niet naar school of naar werk. Dit vergroot de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ook als er besluiten genomen worden over water en sanitatie worden vrouwen en meisjes vaak niet gehoord.
Wat doet Simavi
Simavi gelooft in de kracht van vrouwen! We investeren in projecten in Afrika en Azië die ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes toegang krijgen tot water, een toilet en een gelijke behandeling. Alleen op deze manier kan de vicieuze cirkel worden doorbroken. Dat draagt bij aan een sterkere economie, waarvan de hele gemeenschap profiteert.
Hoe doet Simavi dat?
Het werk van Simavi gaat veel verder dan het investeren in waterpompen, waterfilters of toiletten. We werken altijd aan langdurige oplossingen waarbij we de hele gemeenschap betrekken. Zo lobbyen we bijvoorbeeld voor vrouwvriendelijke wetten, trainen we lokaal mentoren om les te geven over gezondheid en gelijkheid, werken we aan economische onafhankelijkheid van vrouwen en doorbreken we taboes rond menstruatie. Dat doen we niet zelf als Nederlandse organisatie, maar met behulp van tientallen lokale partnerorganisaties, die precies weten welke methodes het meest effectief zijn in een bepaalde situatie.