Nu al zijn 3,5 miljard mensen zeer kwetsbaar voor klimaateffecten en de helft van de wereldbevolking kampt elk jaar op een bepaald moment met ernstige watertekorten. Voor hén moeten we aan de bel trekken. De Water Wake-Up Call eist harde toezeggingen van de Nederlandse overheid. We willen actie, samenwerking en nagekomen beloftes:

Watercrisis als speerpunt

De watercrisis, die onlosmakelijk onderdeel is van de klimaatcrisis, moet een van de belangrijkste speerpunten worden. De watercrisis lijkt een blinde vlek, en er is nog te weinig concreet beleid om water voor iedereen toegankelijk te houden.

Meisjes en vrouwen prioriteit

We hebben de plicht om de mensen in kwetsbare situaties weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Meisjes en vrouwen worden het hardst geraakt door de watercrisis, maar hebben ook een sleutelpositie om waterproblemen op te lossen.

Benut waterkennis

Ons klimaatbeleid richt zich onvoldoende op lokale gemeenschappen in Afrika en Azië, die enorme waterproblemen voor hun kiezen krijgen. We moeten leren van hun waterkennis en hun oplossingen en deze een platform en financiële steun bieden.

Kom beloftes na

De veroorzakers van de klimaatcrisis moeten betalen voor het aanpakken ervan. Nederland heeft een fair share van 1,56 miljard euro, zo is berekend. Daar komt de overheid bij lange na niet aan. Dat moet veranderen als we onze klimaatverantwoordelijkheid serieus nemen. 

Op de klimaattop in Glasglow is bovendien afgesproken om meer te doen om landen te helpen om zich aan te passen aan klimaatverandering. Nederland moet daarom concrete plannen maken om financiering hiervoor in 2025 te verdubbelen. Dat betekent een groei van 257 miljoen euro in 2020 naar minstens 514 miljoen euro in 2025.

De komende maanden zijn cruciaal voor een hernieuwde koers in onze aanpak van de klimaat- en de watercrisis. In november 2022 vindt er in Egypte weer een belangrijke klimaattop plaats. En in maart 2023 is Nederland gastheer van de UN waterconferentie.

Samen met jou en duizenden andere supporters voeren we de druk op bij premier Rutte en onze Nederlandse delegatie. Wij wijzen erop dat we ons eigen beleid snel op orde moeten krijgen, om een waardige waterambassadeur te kunnen zijn tijdens deze belangrijke internationale bijeenkomsten. 

Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe krachtiger onze stem wordt om verandering te eisen in de aanpak van de watercrisis. Kom samen met ons in actie!

Loading...

Aantal handtekeningen 3.616 / 15.000

 

Ja, ik trek aan de bel!

En teken mee voor de Water Wake-Up Call
Bij het achterlaten van je telefoonnummer word je eenmalig telefonisch op de hoogte gehouden over het werk van Simavi.

Deze gegevens hebben wij nodig om contact met je te kunnen opnemen. Ze worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met je gegevens omgaan.

Stap terug